Pečení tradičních lidových pokrmů
10. března jsme se sešli ve společenské místnosti a společně jsme připravovali tradiční lidové pokrmy. Největší zájem byl o přípravu „Božích milostí“ na Třebíčsku známých …
10. března jsme se sešli ve společenské místnosti a společně jsme připravovali tradiční lidové pokrmy. Největší zájem byl o přípravu „Božích milostí“ na Třebíčsku známých jako křehotiny. Šikovné kuchařky a cukrářky přijely brzy ráno a bez otálení se pustily do práce. Když přišli první návštěvníci, už se připravovaly Boží milosti na stole ke smažení. Společně jsme si povídali o postní době a zvycích, které je v jednolitých rodinách doprovázely. Dalším tradičním pokrmem byly koblížky. Zkuste si tipnout vy – zkušené kuchařky – jaké množství jsme na DPS připravovaly. Křehotiny jsme zadělávali z celého kila mouky a koblížky také. O ochutnávku byl velký zájem. Když jsme v odpoledních hodinách končili a rozcházeli se, nebyla v jídelně po křehotinách a koblížkách žádná stopa.
Pro zajímavost můžete využít recept na „Křehotiny“, tedy Boží milosti – jejich přípravu si prohlédněte na přiložených fotografiích. Přikládáme také recept.
0,5 kg polohrubé mouky, 1 celé vejce a 2 žloutky, 4 dkg kvasnic, 1 šlehačka 31 % (250 ml), špetka soli, lžíce rumu. Vypracujeme těsto, rozválíme placku – cca 2 mm, ne více. Vykrajujeme různé tvary. Ty pokládáme na stůl a necháme kynout. Po chvilce vkládáme do rozpáleného tu vykynutou stranou dolů. K e smažení doporučujeme použít vepřové sádlo, ale můžete použít samozřejmě i olej nebo jiný tuk na který jste zvyklí.
59231 Nové Město na Moravě
- Datová schránka: 2ibjmik
- IČ: 48899097